Brązowa soczewica z curry

Coraz częściej słyszymy o tym, aby nie jeść zbyt dużo mięsa. Aby nasza dieta była zbilansowana mięso powinniśmy zastępować roślinami strączkowymi. Dlatego dziś wegańska potrawa z soczewicą.

  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 200 g brązowej soczewicy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • olej
Czosnek, cebulę papryką i marchewką posiekać w drobną kostkę. Lekko podsmażyć na oleju cebulę, czosnek z dodatkiem kminu rzymskiego. Następnie dorzucić paprykę i marchewkę i dusić około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać mleko kokosowe, przecier pomidorowy, wsypać soczewicę, dodać sól, imbir, kurkumę, pastę curry. Zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem około 45 minut co jakiś czas mieszając.
Smacznego:-)

Dodano: 23 listopada 2017 Kategoria: Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl