Bułeczki bezglutenowe
W ramach moich eksperymentów z samodzielnym pieczeniem pieczywa bezglutenowego postanowiłam przetestować mąkę bezglutenową Schar. Jest to specjalnie przyrządzony mix mąk bezglutenowych do wypieku pieczywa. Wielokrotnie widziałam ją w przepisach publikowanych w internecie, dlatego postanowiłam ją przetestować. Zrobiłam bułeczki zgodnie z przepisem opisanym na opakowaniu z jednym udoskonaleniem dodałam szczyptę ksylitolu. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, a moje dzieci jadły je ze smakiem i powiedziały, że niczym nie różnią się od prawdziwych bułeczek a nawet są lepsze. Biorąc pod uwagę, że bardzo trudno jest przyrządzić naprawdę smaczne pieczywo bezglutenowe gorąco polecam bułeczki przyrządzone z tej mąki ( i nie jest to żadna reklama:-)
Składniki:
- 300 g mieszanki Schar
- 15 g świeżych drożdży
- 12 g oliwy z oliwek
- 200 ml letniej wody
- szczypta soli
- szczytpta cukru lub ksylitolu
Rozdrabniamy wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ugniatamy dłońmi lekko pokrytymi mąką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy bułeczki i wykładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy, aż bułeczki zwiększą dwukrotnie swój rozmiar. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni .
Smacznego 🙂
Dodano: 17 sierpnia 2017 Kategoria: Dla zdrowia, Przepisy Tagi: , buleczki bezglutenowe Dodaj komentarz