Bułeczki bezglutenowe

W ramach moich eksperymentów z samodzielnym pieczeniem pieczywa bezglutenowego postanowiłam przetestować mąkę bezglutenową Schar.  Jest to specjalnie przyrządzony mix mąk bezglutenowych do wypieku pieczywa. Wielokrotnie widziałam ją w przepisach publikowanych w internecie, dlatego postanowiłam ją przetestować. Zrobiłam bułeczki zgodnie z przepisem opisanym na opakowaniu z jednym udoskonaleniem dodałam szczyptę ksylitolu. Bułeczki wyszły bardzo smaczne,  a moje dzieci jadły je ze smakiem i powiedziały, że niczym nie różnią się od prawdziwych bułeczek a nawet są lepsze. Biorąc pod uwagę, że bardzo trudno jest przyrządzić naprawdę smaczne pieczywo bezglutenowe gorąco polecam bułeczki przyrządzone z tej mąki ( i nie jest to żadna reklama:-)

Składniki:

  • 300 g mieszanki Schar
  • 15 g świeżych drożdży
  • 12 g oliwy z oliwek
  • 200 ml letniej wody
  • szczypta soli
  • szczytpta cukru lub ksylitolu

Rozdrabniamy wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ugniatamy dłońmi lekko pokrytymi mąką. Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy bułeczki  i wykładamy na papier do pieczenia.  Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy, aż bułeczki zwiększą dwukrotnie swój rozmiar. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni .

Smacznego 🙂

Dodano: 17 sierpnia 2017 Kategoria: Dla zdrowia, Przepisy Tagi: , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl