Fasolka szparagowa

Lato to idealny moment nie tylko na to, by zajadać się malinami czy borówkami, ale także na to, by włączyć do diety jak najwięcej sezonowych warzyw. Fasolka szparagowa, cukinia, bakłażany czy bób – dlaczego warto po nie sięgnąć?
Fasolkę szparagową oraz cukinię można śmiało zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw świata. Przede wszystkim są one niskokaloryczne (15-30 kcal/100g), a przy tym zawierają pełen przekrój składników odżywczych. Fasolka jest doskonałym źródłem witamin A, C, K, witamin z grupy B, potasu, magnezu oraz żelaza. Z kolei cukinia zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, potasu oraz krzemu – pierwiastka, który jak niedawno odkryto, ma istotny wpływ na zdrowie skóry i paznokci. Ponadto fasolka szparagowa zawiera także sporo błonnika pokarmowego (około 3g/100g). Warunkuje on prawidłową pracę układu pokarmowego, wpływa pozytywnie na profil lipidowy (obniża poziom złego cholesterolu), zmniejsza wchłanianie tłuszczu z diety, a także ma działanie przeciwnowotworowe.
Fasola szparagowa w 100 g zawiera:
Wartość energetyczna – 27 kcal
węglowodany przyswajalne – 3,7 g
białko – 2,4 g
tłuszcz – 0,2 g
błonnik – 3,4 g
Witaminy
foliany – 37 μg (mikrogramów)
niacyna – 0,752 mg
kwas pantotenowy – 0,094 mg
pirydoksyna – 0,074 mg
ryboflawina – 0,105 mg
tiamina – 0,084 mg
witamina A – 690 IU
witamina C – 16,3 mg
witamina K – 14,4 μg
Elektrolity
sód – 6 mg
potas – 209 mg
Minerały
wapń – 37 mg
żelazo – 1,04 mg
magnez – 25 mg
mangan – 0,214 mg
fosfor – 38 mg
cynk – 0,24 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database

Dodano: 27 lipca 2015 Kategoria: Przepisy Tagi: , , , , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl