Kasza jaglana dobra na wszystko
Coraz więcej pisze się na temat szkodliwości pszenicy i innych zbóż oraz całkowitego wyeliminowania glutenu. Jednak zdania naukowców na ten temat są podzielone. W 2011 roku profesor Gibson opublikował badania potwierdzające, że gluten może wywoływać zaburzenia żołądkowo-jelitowe, odpowiada za złe samopoczucie, wzdęcia, zaparcia oraz sprzyja nadwadze. Jednak ten sam naukowiec po przeprowadzeniu kolejnych badań doszedł do wniosku, że być może nie sam gluten jest szkodliwy a inne składniki dodawane do wyrobów zawierających mąkę, takie jak polepszacze i barwniki, które mogą odpowiadać za złe samopoczucie. Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna ( często bez produktów zbożowych ) a każda dieta eliminacyjna może być niekorzystna dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarcza wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Pieczywo bezglutenowe kupowane w sklepach jest nie smaczne, często zawiera białko sojowe i o wiele więcej tłuszczu od zwykłego pieczywa.
Co zatem robić ?
Proponuję proste rozwiązanie. Na początek zacząć jeść więcej kaszy jaglanej i stopniowo zastępować nią pieczywo.
Dlaczego akurat kaszy jaglanej? Ponieważ:
1. Jest produktem zbożowym i równocześnie bezglutenowym.
2. Jako nieliczna wśród zbóż ma właściwości zasadotwórcze, co pozwala nam na utrzymanie równowagi-kwasowo zasadowej. Więcej na ten temat pisałam tutaj oraz tutaj.
3. Jest naturalnym źródłem krzemu, który ułatwia odchudzanie ( bardzo często mamy niedobór tego minerału). Krzem dodatkowo pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, paznokci i włosów.
4. Jest lekko strawna.
5.Ogrzewa organizm.
6. Reguluje poziom cholesterolu.
7. Poprawia koncentracje i pamięć.
Dodatkowo zawiera mnóstwo składników odżywczych
-
witaminy z grupy B ( głownie B1, B2, B6)
-
lecytynę
-
magnez
-
wapń
-
żelazo
-
potas
-
fosfor
-
witaminę E
- duże ilości łatwo przyswajalnego białka
-
krzem
Nawyk, który zaczynam wdrażać od tego wtorku to jeść jak najczęściej jaglanej. W moich przepisach w zakładce odżywianie znajdziecie dwie propozycje z kaszą jaglaną : na śniadanie oraz na obiad .
Jestem szczęśliwa, że już w piątek z niektórymi z Was spotkam się na bezpłatnych warsztatach dotyczących osiągania celów . Niestety mamy już tylko kilka miejsc. Decyduje kolejność zgłoszeń. Osoby zainteresowane proszę o rezerwację na maila odchudzanieprojekt@gmail.com lub telefonicznie733-412-477. Więcej informacji o warsztatach znajdziesz tutaj.
Do miłego zobaczenia w piątek:-)
Kasia
Dodano: 8 grudnia 2015 Kategoria: Dla zdrowia, Projekt odchudzanie Tagi: , kasza jaglana, odchudzanie, odkwaszanie Dodaj komentarz