Leczo z bakłażana
Wiem, że bakłażany są bardzo zdrowe. Jednak wcześniej rzadko używałam go w kuchni. Po prostu brakowało mi dobrego przepisu. Niedawno odkryłam ciekawy przepis, którym z przyjemnością się dziś z Wami podzielę.
Składniki:
- 2 bakłażany
- sok z 1 cytryny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 gałązki pietruszki
Bakłażana kroimy na ćwiartki a następnie na plastry około 1 centymetra. Wkładamy do miski, dodajemy sól i sok z cytryny, mieszamy pozostawiamy na kilka minut. Następnie dobrze odsączamy go w rękach i wkładamy do garnka. Kroimy cebulę, czosnek i pomidory. Mieszamy te składniki razem z bakłażanem. Następnie dodajemy koncentrat, oliwę i przyprawy. Wszystkie składniki gotujemy około 15 minut. Mieszamy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Potrawa gotowa.
Smacznego:-)
Dodano: 22 stycznia 2016 Kategoria: Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , bakłażan, leczo Dodaj komentarz