Muffinki bezglutenowe

Od jakiegoś czasu staram się jeść jak najmniej glutenu. Robię to nie dlatego, że jest to modne, tylko dlatego, że dzięki temu czuję się lepiej (nie mam problemów trawiennych, które miałam wcześniej). Od czasu do czasu mam ochotę na coś zdrowego i smacznego, dlatego niedawno upiekłam bezglutenowe muffinki zawierające dużo zdrowych składników odżywczych.

Składniki :

Około 12 muffinek

  • 1 duży banan
  • 140 g jogurtu naturalnego (może być też mleko kokosowe)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki orzechów
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie

  • Mielimy migdały, orzechy, nasiona chia i siemię lniane.
  • W jednej misce mieszamy banana z jogurtem (wcześniej banana rozgniatamy). Następnie dodajemy miód oraz jajko i wszystko mieszamy.
  • W drugiej misce mieszamy zmielone migdały, orzechy, nasiona chia, siemię lniane, mąkę ryżową, sodę, kakao i wiórki kokosowe.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i powoli mieszamy tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Nakładamy ciasto do foremek. Muffinki nie wyrastają ponad poziom foremek.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Pieczemy 15- 20 minut.

 Smacznego 🙂

Dodano: 13 lipca 2017 Kategoria: Dla zdrowia, Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl