Najskuteczniejsza porada naszej Pani Dietetyk

Zapytałam naszą Panią Dietetyk Monikę Ligenzę jak odżywiają się jej pacjentki, które chudną najwięcej ?

Odpowiedziała, że stosują kilka nawyków żywieniowych. Jednak gdyby  miała podać mi tylko jeden to byłoby to zwiększenie w diecie błonnika pokarmowego. Pani Monika zagwarantowała mi, ze jeżeli ktoś stosuję tę zasadę schudnie na pewno.

Istnieją dwie przyczyny, dla których warto wzbogacić dietę w błonnik.
Błonnik rozpuszczalny, zawarty w orzechach, nasionach, warzywach i owocach, zapobiega wchłanianiu kwasu żółciowego z układu pokarmowego, co pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Błonnik nierozpuszczalny zawarty głownie w otrębach pszenicznych, razowym chlebie i bardzo wielu warzywach wchłania wodę i reguluje pracę jelit, a na dodatek wypełnia żołądek, powodując uczucie sytości.

Większość ludzi w krajach wysokorozwiniętych zjada mniej niż 25g błonnika dziennie. Tymczasem według American Heart Association 25-40 g błonnika dziennie pozwala zwiększyć skuteczność diety odchudzającej i zadbać o serce.

Podstawowe właściwości błonnika:

Pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących
hemoroidom.
Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie
niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co
zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację
niestrawionych resztek. Ułatwia to regularne wypróżnianie się.

Pomaga w walce z otyłością.
Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki
czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu,
a także opóźniając  moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.

Stabilizuje stężenie glukozy we krwi.
Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe
blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie
insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.

Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.

Zapewne już domyślacie się jaki jest kolejny mój nawyk.  To zwiększenie w diecie błonnika pokarmowego.

Które produkty zawierają najwięcej błonnika?

  • Pieczywo razowe, pełnoziarniste
  • Otręby oraz płatki pszenne i owsiane
  • Kasze (gryczana, jęczmienna), ryż brązowy, makaron razowy
  • Warzywa – zwłaszcza strączkowe (najwięcej fasola, soja, soczewica,groch, bób, szparagi)
  • Owoce – szczególnie suszone oraz porzeczki, maliny, awokado, czarne jagody
  • Orzechy, migdały, pestki i nasiona (lnu, dyni, słonecznika itp.)

Uwaga!

1. Osoby cierpiące na stany zapalne żołądka lub wrzody nie powinny stosować takiej diety.

2. Zwiększając w diecie ilość błonnika pokarmowego należy również zwiększyć ilość dostarczanych płynów, ponieważ do wyzwolenia funkcji błonnika pokarmowego niezbędna jest woda, dzięki której pęcznieje i pełni funkcje „szczotki” w przewodzie pokarmowym.

 

 

bób-2

4963097-szparagi-643-385

Od dziś na moim talerzu pojawia się więcej błonnika.

Do usłyszenia:-)

Kasia

P.S W czwartek dowiesz się o tym dlaczego w USA jest pełno grubasów. Napiszę też o psychologii zmiany nawyków, czyli jak zmienić swoje życie bez silnej woli.

W piątek tradycyjnie zdrowa i szybka nowa potrawa.

Dodano: 6 października 2015 Kategoria: Projekt odchudzanie Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl