Omlet z warzywami

Dziś kolejna bardzo zdrowa potrawa na śniadanie. Raz na jakiś czas zamiast kaszy lub płatków można zjeść właśnie omlet z warzywami.  A przyrządza się go wyjątkowo łatwo i szybko.

Dodatkowo jajka charakteryzują się bardzo wysoką wartością odżywczą oraz zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Zawierają zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę (które są naturalnymi przeciwutleniaczami oraz zapobiegają powstawaniu chorób oczu związanymi z wiekiem), lecytynę  (odgrywająca ważną role w funkcjonowaniu układu nerwowego i mózgu ) oraz  oprócz witaminy C również dużo witaminy A, D, E, B. Dlatego warto jeść omlety.

omlet składniki

Składniki

  • 2 jaja wiejskie
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • awokado (opcjonalnie)
  • pieprz

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Jaja roztrzepujemy w miseczce z mlekiem i pieprzem a następnie wlewamy na patelnię z podsmażonymi warzywami. Omlet przykrywamy pokrywką (wtedy szybciej się ścina) i smażymy na małym ogniu. W końcowej fazie smażenia dodajemy awokado i pietruszkę. Piękny i pyszny omlecik gotowy.

Smacznego 🙂

 

Dodano: 6 listopada 2015 Kategoria: Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , , , , 1 Komentarz

Dodaj komentarz




Komentarze

  1. Edyta pisze:

    Ależ to pysznie wygląda:-)
    Nie pozostaje nic innego jak zrobić samemu w domku… i zjeść 🙂
    Pozdrawiam

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl