Omlet z warzywami
Dziś kolejna bardzo zdrowa potrawa na śniadanie. Raz na jakiś czas zamiast kaszy lub płatków można zjeść właśnie omlet z warzywami. A przyrządza się go wyjątkowo łatwo i szybko.
Dodatkowo jajka charakteryzują się bardzo wysoką wartością odżywczą oraz zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Zawierają zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę (które są naturalnymi przeciwutleniaczami oraz zapobiegają powstawaniu chorób oczu związanymi z wiekiem), lecytynę (odgrywająca ważną role w funkcjonowaniu układu nerwowego i mózgu ) oraz oprócz witaminy C również dużo witaminy A, D, E, B. Dlatego warto jeść omlety.
Składniki
- 2 jaja wiejskie
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżka mleka kokosowego
- awokado (opcjonalnie)
- pieprz
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Jaja roztrzepujemy w miseczce z mlekiem i pieprzem a następnie wlewamy na patelnię z podsmażonymi warzywami. Omlet przykrywamy pokrywką (wtedy szybciej się ścina) i smażymy na małym ogniu. W końcowej fazie smażenia dodajemy awokado i pietruszkę. Piękny i pyszny omlecik gotowy.
Smacznego 🙂
Dodano: 6 listopada 2015 Kategoria: Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , jaja, omlet, śniadanie, zdrowe żywienie 1 Komentarz
Ależ to pysznie wygląda:-)
Nie pozostaje nic innego jak zrobić samemu w domku… i zjeść 🙂
Pozdrawiam