Pieczona owsianka z owocami na śniadanie

Zdrowe śniadanie to podstawa.
Niedawno moja przyjaciółka Ania opowiedziała mi o swoim sposobie na przestrzeganie zdrowej diety.
„Jem wartościowe  śniadanie. Wtedy mam poczucie, że dobrze rozpoczęłam dzień. To daje mi motywację, aby resztę dnia odżywiać się zdrowo”.
Ania poleciła mi również, aby zrobić dziś pieczoną owsiankę. Trochę zmodyfikowałam jej przepis, bo nie miałam wszystkich składników w domu.
Ania mówiła, że owsianka jest bardzo smaczna. Ale ona nie jest smaczna, ona jest wyśmienita i bardzo, bardzo pyszna, mniam:-). Aż boję się, że moje wysiłki związane z odchudzaniem pójdą na marne, bo przyznaję zjadłam dziś jej o wiele za dużo. Ups…
Składniki owsianka
Składniki

  • szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka utartego korzenia imbiru
  • 3 łyżki  miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego roztopionego
  • 1 szklanka mleka kokosowego (może być też zwykłe)
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 3 łyżki owoców goi lub rodzynek lub żurawiny
  • 1 szklanka owoców (mogą być śliwki, borówki, maliny, jagody, gruszki)

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Foremkę do ciasta smarujemy masłem. Układamy na dnie pokrojone banany i owoce goi  lub żurawinę albo rodzynki.
W jednej misce mieszamy ze sobą produkty suche, czyli płatki owsiane, otręby i wszystkie przyprawy.
W drugiej misce mieszamy ze sobą produkty mokre , czyli mleko, jajko, roztopione masło i miód.

Następnie mieszamy zawartość obydwu miseczek. Wykładamy połowę masy na banany i owoce goi. Dodajemy połowę pokrojonych owoców. Dodajemy pozostałą część masy. Posypujemy owocami i cynamonem. Pieczemy przez około 40 minut.

owsianka upieczona irękawice

 

Smacznego:-)

Dodano: 30 października 2015 Kategoria: Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , , , , , , , , 3 komentarze

Dodaj komentarz




Komentarze

  1. Edyta napisał(a):

    Chce taką tu i teraz. Normalnie ślinka mi leci. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Aż chce się zjeść to zdjęcie:-)

  2. Niusia napisał(a):

    A jak wielka blaszka potrzebna na ten maxi – baton musli ?

    • W pogoni za zdrowiem napisał(a):

      Tak, której używam jest niewielka, ma 32 cm na 10 cm. Powstaje faktycznie maxi baton musli (spodobała mi się ta nazwa:-), to około 4 porcji śniadaniowych. Życzę smacznego:-)

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl