Pyszny bezglutenowy chleb

Jeść gluten czy nie jeść oto jest pytanie ?

Ja mam już odpowiedź.  Nie będę tu pisać o naukowych przesłankach za tym czy jeść gluten czy go nie jeść. Opiszę Wam moją historię.

Od dłuższego czasu cierpiałam na problemy trawienne. Objawiało się to wzdęciami, bólami brzucha, gazami. Te nieprzyjemne dolegliwości próbowałam wyeliminować stosując miedzy innymi specjalną dietą na problemy trawienne (opisywałam ją tutaj ). Dietę polecam Wam nadal, bo jest skuteczna. Jednak po krótkim czasie ( gdy już przestawałam ją stosować) problem powracał. Postanowiłam przeprowadzić eksperyment i nie jeść glutenu przez klika dni i.. poczułam się o wiele lepiej. Pomyślałam, że może szkodzi mi sklepowe pieczywo. Upiekłam więc sama orkiszowo-pszenne bułeczki. Jednak problem powrócił. Wtedy już byłam pewna, że to właśnie gluten mi szkodzi.

Nie oznacza to, że polecam Wam również nie jeść glutenu.  Jeżeli jednak macie jakieś niezidentyfikowane dolegliwości, z których nie możecie się wyleczyć to może warto przez kilka dni sprawdzić jak się czujecie nie jedząc glutenu.  Nie mówię tu tylko o bólach brzucha. Moja znajoma wyleczyła się np. z alergii skórnej właśnie rezygnując z glutenu.

Zwykle trudno jest nam zupełnie zrezygnować z pieczywa, dlatego proponuję Wam niezwykle smaczny i równocześnie bogaty w składniki odżywcze chleb bezglutenowy. Wiem jak kojarzy Wam się smak pieczywa bezglutenowego. Przyznaję, że nigdy nie udało mi się kupić w sklepie smacznego chleba bez glutenu. Jednak jestem pewna, że gdy wypróbujecie przepis, który podaję poniżej to diametralnie zmienicie zdanie. Teraz z pełnym przekonaniem twierdzę, że pieczywo bezglutenowe może być smaczniejsze od glutenowego.

Składniki:

  • mix zdrowych  nasion ( 2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki nasion chia  4 łyżki pestek słonecznika)
  • 250 kg mąki gryczanej
  • 150 mąki ryżowej
  • 100 mąki kukurydzianej
  • około 20 g świeżych drożdży
  •  łyżka soli
  •  czubata łyżka cukru
  • 550 mililitrów lekko ciepłej wody

Wykonanie:

Można wykonać tradycyjne lub przy użyciu urządzenia typu thermomix

  1. Mielimy thermomixie ( 10 sek/obr.10 ) lub młynku do kawy nasiona (2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki nasion chia  4 łyżki pestek słonecznika) i przełóż do innego naczynia.
  2. Wszystkie mąki dokładnie ze sobą wymieszaj (w thermomixie 7 sek/obr.8).
  3. Dodaj drożdże, sól i cukier i dobrze wymieszaj.
  4. Powoli dodawaj ciepła wodę ( 550 ml) i mieszaj (w thermomixie 15 sek/obr.7). Konsystencja powinna być lekko lejąca.
  5. Dodaj mix zdowych nasion i ponownie wymieszaj (w thermomixie obroty wsteczne 8 sek/obr.5)
  6. Blaszkę nasmaruj olejem, wlej masę i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni ( góra i dół) i piecz 50 minut.
  8. Po 50 minutach wyjmij chleb z blaszki, obróć go do góry nogami, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 10 minut

Chlebek gotowy. Smacznego:-)

Dodano: 11 maja 2017 Kategoria: Dla zdrowia, Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl