Ratunku ! Jestem chora, co jeść żeby szybciej dojść do zdrowia
Przeziębienie to najczęstsza dolegliwość sezonu zimowego. Nie ma na nie jednego, skutecznego leku. Aby dojść do siebie, potrzeba zwykle trochę czasu. Warto wtedy wygrzewać się w łóżku i stosować domowe kuracje zwiększające odporność organizmu.
To co jemy ma wielki wpływ na to, jak się czujemy. Także w przeziębieniu. Oto krótki przegląd jedzenia, które pomaga być zdrowym:
1. Cebula
Ma właściwości bakteriobójcze, a syrop cebulowy pomaga uporać się z przeziębieniem. Posiekaną cebulę trzeba zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop z cebuli (i czosnku) pij kilka razy dziennie.
2. Rosół
Nazywany naturalną penicyliną i znajduje się na szczycie listy potraw o leczniczych właściwościach – przynajmniej jeśli chodzi o przeziębienie. Gorący rosół pozwala oczyścić zatkane drogi oddechowe i dodaje trochę energii.
3.Tłuszcze rybie
Prawidłowa dieta przy przeziębieniu lub osłabieniu organizmu w czasie jesienno-zimowym powinna zawierać odpowiednie tłuszcze (tłuszcz rybi, oleje, oliwy). Tłuszcz rybi najlepiej aby pochodził ze świeżych ryb morskich, tj. łosoś, dorsz, pstrąg. Można też stosować w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych tran, czy kapsułki zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 dla tych osób, które smaku tranu i potraw rybich nie są w stanie zaakceptować
4.Produkty zbożowe
Odpowiednio zbilansowany jadłospis powinien skupiać się nie tylko na wit. C, czy nienasyconych kwasach tłuszczowych ale musi zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe, pełnowartościowe białko i odpowiednią ilość świeżych warzyw i owoców, a stosowany codziennie pomoże nam ustrzec się choroby.
5. Malina
Sok i napar z suszonych malin działają wzmacniająco i napotnie, dlatego warto je pić przy infekcjach, którym towarzyszy gorączka. Najkorzystniej, jeśli będziesz pić jeszcze ciepły napar.
6.Ciepłe napoje
Pożądane jest, aby dużo pić ciepłe, co pomaga wypłukać zimną wirusów z organizmu i poprawia funkcjonowanie białych krwinek.
Na chłodne wieczory wyśmienita jest herbata z cytryną i miodem. Nie tylko rozgrzewa, ale również działa profilaktycznie. Zamiast cytryny i miodu można też dodać do herbaty maliny. Tak przygotowana herbata również ma działanie uodparniające.
Życzymy zdrowia!!!
Dodano: 3 października 2014 Kategoria: Dla zdrowia Tagi: , bakterie, grypa, odporność, profilaktyka, przeziębienie, wirusy, zapobieganie, zdrowie Dodaj komentarz