Roladki z bakłażana

Podróże kształcą. Będąc na wschodzie Polski u mojej kuzynki jadłam niezwykle pyszną i zdrową potrawę. Robi się ją dość szybko, a ponieważ ładnie wygląda idealnie nadaje się na Wigilijny bądź Sylwestrowy stół.

 

20161202_093839

Składniki na 8 roladek:
– 1 bakłażan
– 1 jajko
– 2 łyżeczki mleka
– 1 łyżeczka bułki tartej
– łyżka oleju
– 1 opakowanie śmietankowego serka (np. Almette)
– przyprawa tzatziki (w proszku)
– 1 pomidor
Kroimy bakłażana w poprzek, w paski, solimy go i pozostawiamy na 15 minut do momentu, aż wypuści sok. Następnie osuszamy pokrojone części bakłażana ręcznikiem papierowym, moczymy w jajku z dwoma łyżeczkami mleka oraz obtaczamy w tartej bułce. Smażymy podobnie jak kotlety, na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu ponownie osuszamy bakłażany na ręczniku papierowym i czekamy aż wystygną. W międzyczasie przygotowujemy farsz – mieszamy serek śmietankowy z przyprawą tzatziki. Po wystudzeniu bakłażana smarujemy powstałym farszem, na farsz układamy kawałki pomidora i całość zawijamy w roladki.
Smacznego!

Dodano: 9 grudnia 2016 Kategoria: Dla zdrowia, Przepisy Tagi: , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl