Śliwki i ich wpływ na naszą urodę i zdrowie

Śliwki – węgierki, renklody, mirableki. To najpopularniejsze odmiany, a można ich wymienić niespełna tysiąc. Śliwki to dodatek do mięs, przetworów, ciast. Te owoce są bardzo wartościowe, również ususzone.
Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze. Mogą różnić się zawartością kalorii (80-120 kcal w 100 gramach). Są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Zarówno suszone jak i świeże owoce są nieocenione.

Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze. Mogą różnić się zawartością kalorii (80-120 kcal w 100 gramach). Są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Zarówno suszone jak i świeże owoce są nieocenione.

Mirabelka, węgierka, reklonda – wszystkie sliwki są pyszne i zdrowe!
Dzięki dużej ilości błonnika śliwki poprawiają perystaltykę jelit, przeciwdziałają zaparciom. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne – szczególnie ciemne odmiany.

Dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów śliwki chronią przed rakiem jelita grubego. Wystarczy jeść 3-4 owoce dziennie. Śliwki działają także przeciwmiażdżycowo – hamują wchłanianie się cholesterolu.

Zawartość witaminy B6 i magnezu działa bardzo dobrze na nasz układ nerwowy, a także wpływa na nasze dobre samopoczucie. Potas reguluje ciśnienie krwi.

Dodano: 20 lipca 2015 Kategoria: Dla zdrowia Tagi: , , , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl