Szparagi
Szparagi to wiosenne byliny, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Ich dwie odmiany – białe i zielone – mimo, że różnią się nieco smakiem i sposobem przygotowania, jednakowo zachwycają nas swoją wspaniałością. Szparagowa zupa krem, białe szparagi w zielonym sosie, szparagi obwijane boczkiem, zapiekane – to tylko niektóre z przepisów na szparagi. To prawdziwy i ostateczny zwiastun wiosny!
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywa. Zawierają dużo witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu. Są także bogate w kwas foliowy, który jest szczególnie cenny dla kobiet w ciąży lub planujących zajść w ciążę. Zalążki kwasu asparaginowego biorą udział w metabolizmie tkanki nerwowej a więc wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację. Cenione są także jako środek kojący nerwy i przeciwreumatyczny. Szparagi mają także właściwości oczyszczające i moczopędne gdyż działają na nerki i wątrobę.
Szparagów zielonych nie trzeba obierać. Ma to duże znaczenie ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.
100 g tego warzywa zawiera:
93,7 g wody
3,7 g węglowodanów
300 mg potasu
52 mg fosforu
26 mg wit. C
22 mg wapnia
18 mg magnezu
1,8 mg wit. E
Ponadto szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne – 100 g to tylko 18 kcal.!
Dodano: 5 czerwca 2015 Kategoria: Przepisy Tagi: , szparagi, zdrowie Dodaj komentarz