Truskawki

Truskawki cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością (w rankingu naszych ulubionych owoców, truskawki ustępują tylko jabłkom). Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na rewelacyjny smak, ale również dobroczynny wpływ na zdrowie. Lista leczniczych właściwości truskawek jest długa – zmniejszają ryzyko chorób serca, odkwaszają, odchudzają, chronią przed rakiem… Niestety w pewnych okolicznościach mogą również zaszkodzić.
Truskawki należą do produktów silnie alkalizujących (zasadotwórczych), ich spożywanie pomoże więc odkwasić organizm. Przypomnijmy: zakwaszenie organizmu jest skutkiem zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. Przyczyną jest najczęściej spożywanie zbyt dużych ilości produktów zakwaszających (np. słodyczy, kawy, czarnej herbaty, serów). Do zakwaszenia przyczynia się również stres i brak ruchu. O tym, że mamy zakwaszony organizm mogą świadczyć m.in. zgaga, wzdęcia, ciągłe zmęczenie, trądzik, nerwowość. Oprócz truskawek właściwości odkwaszające mają choćby kiwi, maliny, cukinia, buraczki i marchew.
Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście owoce pochodzące z własnej uprawy lub kupione od zaufanych sprzedawców. Pamiętajmy też, aby przed spożyciem dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą. Truskawki można dodawać do różnych potraw i deserów. Z uwagi na dietetyczne właściwości stanowią także idealną przekąskę, którą możemy podjadać między posiłkami bez obaw o naszą figurę.

Dodano: 9 czerwca 2015 Kategoria: Przepisy Tagi: , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl