Wegańskie kotlety z czerwonej soczewicy

Badania pokazują, że jedzenie zbyt dużej ilości mięsa nie jest zdrowe, dlatego białko zwierzęce warto zastępować białkiem roślinnym, którego duże ilości znajdziemy w soczewicy. Dziś prosty przepis na kotleciki wegańskie.

Składniki na około 20 sztuk

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek drobno posiekanego koperku
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki łagodnej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

Soczewicę płuczemy i zalewamy 1/4 szklanki wody. Gotujemy aż będzie miękka ( około 15 minut ). Jeżeli cała woda nie została wchłonięta przez soczewicę to ją odlewamy.  Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Cebulę i czosnek kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce. Te 3 składniki dusimy na patelni z dodatkiem oleju kokosowego aż zmiękną, a następnie rozdrabniamy blenderem. Czekamy aż ostygnie ( Ja tego nie zrobiłam i kotlety mi się rozpadały:-). Dodajemy posiekany koperek, paprykę słodką i ostrą, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na oleju kokosowym.

Smacznego:-)

Kasia

Dodano: 24 sierpnia 2017 Kategoria: Dla zdrowia, Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl