Wegańskie kotlety z czerwonej soczewicy
Badania pokazują, że jedzenie zbyt dużej ilości mięsa nie jest zdrowe, dlatego białko zwierzęce warto zastępować białkiem roślinnym, którego duże ilości znajdziemy w soczewicy. Dziś prosty przepis na kotleciki wegańskie.
Składniki na około 20 sztuk
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek drobno posiekanego koperku
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki łagodnej papryki
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Soczewicę płuczemy i zalewamy 1/4 szklanki wody. Gotujemy aż będzie miękka ( około 15 minut ). Jeżeli cała woda nie została wchłonięta przez soczewicę to ją odlewamy. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Cebulę i czosnek kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce. Te 3 składniki dusimy na patelni z dodatkiem oleju kokosowego aż zmiękną, a następnie rozdrabniamy blenderem. Czekamy aż ostygnie ( Ja tego nie zrobiłam i kotlety mi się rozpadały:-). Dodajemy posiekany koperek, paprykę słodką i ostrą, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na oleju kokosowym.
Smacznego:-)
Kasia
Dodano: 24 sierpnia 2017 Kategoria: Dla zdrowia, Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , kotlety z czerwonej soczewicy, wegańskie kotlety Dodaj komentarz