Witamina A
Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji orazRzymie i określane były nazwą kurza ślepota lub ślepota zmierzchowa. Chorobę tę leczono podając gotowaną lub surową wątrobę. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku udało się ustalić związek pomiędzy nieprawidłowym odżywianiem a rozwojem kurzej ślepoty. Witamina A została odkryta w tranie w roku 1913 przez amerykańskich badaczy, Elmera McColluma i Marguerite Davis, zaś nazwę „witamina A” nadano jej w latach 20. XX wieku.
Witamina A nazywana jest także retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast wproduktach roślinnych odnajdujemy prowitaminę A, którą tworzy grupa związków określanych mianem karotenoidów. Witamina A odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie, dlatego niezbędne jest włączenie do zdrowej diety produktów, będących źródłem tej witaminy.
Aby uniknąć niedoboru witaminy A, należy spożywać produkty, które są cennym źródłem tej witaminy.
Źródłem prowitaminy A są głównie produkty pochodzenia roślinnego, do których zaliczamy:
- marchew,
- dynia,
- szpinak,
- boćwina,
- pomidory,
- morele,
- śliwki,
- zielone warzywa: sałata, zielony groszek, koper, pietruszka.
Zdrowa dieta wymaga, by posiłki były urozmaicone i bogate w witaminy i składniki mineralne. Nie zapominaj więc o włączeniu do niej produktów zawierających witaminę A.
Dodano: 19 marca 2015 Kategoria: Dla zdrowia Tagi: , odżywianie, witamina A, zdrowie Dodaj komentarz