Witamina A

Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji orazRzymie i określane były nazwą kurza ślepota lub ślepota zmierzchowa. Chorobę tę leczono podając gotowaną lub surową wątrobę. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku udało się ustalić związek pomiędzy nieprawidłowym odżywianiem a rozwojem kurzej ślepoty. Witamina A została odkryta w tranie w roku 1913 przez amerykańskich badaczy, Elmera McColluma i Marguerite Davis, zaś nazwę „witamina A” nadano jej w latach 20. XX wieku.

Witamina A nazywana jest także retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast wproduktach roślinnych odnajdujemy prowitaminę A, którą tworzy grupa związków określanych mianem karotenoidów. Witamina A odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie, dlatego niezbędne jest włączenie do zdrowej diety produktów, będących źródłem tej witaminy.

Aby uniknąć niedoboru witaminy A, należy spożywać produkty, które są cennym źródłem tej witaminy.

Źródłem prowitaminy A są głównie produkty pochodzenia roślinnego, do których zaliczamy:

Zdrowa dieta wymaga, by posiłki były urozmaicone i bogate w witaminy i składniki mineralne. Nie zapominaj więc o włączeniu do niej produktów zawierających witaminę A.

Dodano: 19 marca 2015 Kategoria: Dla zdrowia Tagi: , , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl