Witamina D
Witamina D to jedna z najbardziej niedocenianych dla zdrowia człowieka witamin. Jej niedobory mogą prowadzić nie tylko do krzywicy czy osteoporozy, ale także – jak świadczą ostatnie odkrycia lekarzy z całego świata – dużych zaburzeń systemu immunologicznego, choroby Hashimoto, a nawet chorób psychicznych.
Witamina D zwiększa również liczbę i siłę komórek mięśniowych. Gdy jest jej za mało, mamy słabszą siłę mięśni, co sprzyja upadkom, które są jedną z podstawowych przyczyn złamań osteoporotycznych.
Witamina D działa podobnie do hormonów. Reguluje ona homeostazę wapnia i fosforanów w organizmie, co znaczy, że ilość wapnia i fosforu, która w jelitach jest wchłaniana z pożywienia do krwioobiegu, zależy w znacznym stopniu właśnie od tej witaminy. Niedobór witaminy D ogranicza wchłanianie wapnia nawet wtedy, gdy dieta jest bogata w ten makroelement.
Witamina chroni także nasze serce, redukuje ryzyko zachorowania na niektóre choroby endokrynologiczne, metaboliczne i zapalne. Wykazuje także korzystne działanie w schorzeniach przewodu pokarmowego, ośrodkowego układu nerwowego oraz łuszczycy.
Prawie 90 proc. witaminy D w organizmie jest syntetyzowane w skórze pod wpływem promieniowania UVB. Natomiast egzogenna witamina D jest dostarczana wraz pożywieniem.
Do pokarmów bogatych w witaminę D należą:
- świeży węgorz,
- łosoś,
- śledź w oleju,
- marynowany śledź,
- sardynki,
- makrela,
- tuńczyk,
- żółtko jaja,
- żółty ser,
- mleko.
W Polsce ich spożycie jest za małe, by pokryć zapotrzebowania na witaminę D. Dlatego powinno się stosować ją w postaci suplementów.
Dodano: 17 kwietnia 2015 Kategoria: Dla zdrowia Tagi: , kości, odżywianie, witamina, witamina D Dodaj komentarz