Witamina D

Witamina D to jedna z najbardziej niedocenianych dla zdrowia człowieka witamin. Jej niedobory mogą prowadzić nie tylko do krzywicy czy osteoporozy, ale także – jak świadczą ostatnie odkrycia lekarzy z całego świata – dużych zaburzeń systemu immunologicznego, choroby Hashimoto, a nawet chorób psychicznych.

Witamina D zwiększa również liczbę i siłę komórek mięśniowych. Gdy jest jej za mało, mamy słabszą siłę mięśni, co sprzyja upadkom, które są jedną z podstawowych przyczyn złamań osteoporotycznych.

Witamina D działa podobnie do hormonów. Reguluje ona homeostazę wapnia i fosforanów w organizmie, co znaczy, że ilość wapnia i fosforu, która w jelitach jest wchłaniana z pożywienia do krwioobiegu, zależy w znacznym stopniu właśnie od tej witaminy. Niedobór witaminy D ogranicza wchłanianie wapnia nawet wtedy, gdy dieta jest bogata w ten makroelement.

Witamina chroni także nasze serce, redukuje ryzyko zachorowania na niektóre choroby endokrynologiczne, metaboliczne i zapalne. Wykazuje także korzystne działanie w schorzeniach przewodu pokarmowego, ośrodkowego układu nerwowego oraz łuszczycy.

Prawie 90 proc. witaminy D w organizmie jest syntetyzowane w skórze pod wpływem promieniowania UVB. Natomiast egzogenna witamina D jest dostarczana wraz pożywieniem.

Do pokarmów bogatych w witaminę D należą:

  • świeży węgorz,
  • łosoś,
  • śledź w oleju,
  • marynowany śledź,
  • sardynki,
  • makrela,
  • tuńczyk,
  • żółtko jaja,
  • żółty ser,
  • mleko.

W Polsce ich spożycie jest za małe, by pokryć zapotrzebowania na witaminę D. Dlatego powinno się stosować ją w postaci suplementów.

Dodano: 17 kwietnia 2015 Kategoria: Dla zdrowia Tagi: , , , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl