Zdrowe kasze

Kasze są pożywnym, zdrowym produktem, ponieważ są lekkostrawne, zawierają skrobię, białko, wiele witamin z grupy B i dużo składników mineralnych. Kasze zawierają duże ilości skrobi, która w organizmie powoli jest rozkładana do glukozy, a zatem kasze są produktem o wysokiej wartości energetycznej. Są one również bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych.

Jeśli chodzi o witaminy, kasze są wspaniałym źródłem witamin z grupy B.

Najwięcej witaminy B1 jest w kaszy gryczanej oraz jaglanej, witaminy B2 w gryczanej, PP w jęczmiennej perłowej.

Kasze zawierają również witaminę B6, kwas foliowy oraz witaminę E.

Kasze zawierają również cała gamę składników mineralnych, począwszy od fosforu, magnezu i potasu, a także żelazo, miedź, cynk, wapń, mangan czy krzem.
Kasza, chociaż zdrowa, nie może być spożywana przez każdego. Osobom z nietolerancją glutenu pozostaje gryczana i jaglana, osoby z niedoczynnością tarczycy unikać powinny jaglanej. Ograniczenie lub wyeliminowanie większości kasz zaleca się też osobom z problemami jelitowymi oraz wszystkim z zaleceniami diety lekkostrawnej.

W Polsce kasze od zawsze stanowiły ważny element żywienia. Dzisiaj wiemy, że są one nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Warto od czasu do czasu zastąpić nimi tradycyjne ziemniaki, zwłaszcza że mamy do wyboru całą paletę kasz o różnym smaku i zawartości korzystnych składników. Oto przegląd kasz, ich właściwości odżywczych i leczniczych, a także wskazówki, jak kupić najlepszą kaszę.

Dodano: 25 maja 2015 Kategoria: Dla zdrowia Tagi: , , , , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl