Zdrowe sałatki
SAŁATKA BROKUŁOWA
składniki sałatka:
- 1 brokuł
- garść pomidorków koktajlowych
- ser feta
składniki sos:
- jogurt naturalny
- czosnek (naturalny lub granulowany)
- cytryna
- pieprz
- sól
- cukier
przygotowanie:
Ugotowany (nie rozgotowany!) i ostudzony brokuł podzieliłam na mniejsze różyczki. Umyte pomidorki koktajlowe przekroiłam na pół, ser feta pokroiłam w kostkę. Do salaterki wsypałam na zmianę brokuły, pomidorki i ser feta. Do sałatki przygotowałam sos czosnkowy. Do szklanki przełożyłam jogurt naturalny, dodałam czosnek, doprawiałam cytryną, pieprzem, solą i szczyptą cukru. Polałam sałatkę sosem tuż przed podaniem.
TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA
składniki:
- marchew – 6 sztuk
- korzeń pietruszki – 4 sztuki
- seler – 1 sztuka
- jajka na twardo – 5 sztuk
- ogórki kiszone – 8 sztuk
- por – 1 sztuka
- jabłka – 3 sztuki
- groszek konserwowy – 1 puszka
- majonez
- jogurt
- sól
- pieprz
przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler umyłam i ugotowałam w mundurkach, aż były miękkie, ale nie rozgotowane. W tym samym czasie ugotowałam jajka na twardo. Ugotowane warzywa odstawiłam i poczekałam aż całkowicie ostygną, następnie je obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Ogórki kiszone i groszek odcedziłam z zalewy, ogórki drobno pokroiłam i dodałam razem z groszkiem do pokrojonych składników. Obrałam jabłka i również pokroiłam w drobną kostkę. Podobnie postąpiłam z porem. Wszystkie składniki wsypałam do dużej salaterki. Sałatkę wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem, dodałam majonez na pół z jogurtem naturalnym i wstawiłam do lodówki do schłodzenia.
Dodano: 23 lutego 2015 Kategoria: Przepisy, Sałatki Tagi: Dodaj komentarz