Zupa pomidorowa krem

Dziś rozpoczynam nowy cykl Moje gotowanie.

Co dwa tygodnie w piątek (może później uda się częściej)  będę opisywała nową dietetyczna potrawę.

Główne zasady mojej kuchni są bardzo proste, ma być:

1.Szybko

2.Smacznie

3.Zdrowo

Dziś podam Wam przepis na przepyszną zupę pomidorową krem.

Jest zdrowa, mało kaloryczna i bardzo smaczna, a co najważniejsze przygotowanie jej zajmuje około 10 minut.  Zwykle przygotowuję jej trochę więcej i wekuję w słoiczkach, aby w momentach, gdy mam naprawdę mało czasu mieć już przygotowany  posiłek.

zdjęcia po retuszu (Kopiowanie)

Składniki

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  •  6-7 średniej wielkości pomidorów
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g śmietany jogurtowej
  • natka pietruszki
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa
  • 1 kostka bulionu (dodaje kostkę zdrową własnej produkcji)
  • 0,5 litra wody

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie na patelni 2-4 minut

2.Pomidory zblendować, dodać koncentrat pomidorowy, sól i cukier, wodę i kostkę bulionu. Gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

3.Dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę i bazylię.

IMG_5149 (Kopiowanie) przycięte

 

Ilość soli i cukru można zmniejszyć.

Życzę smacznego:-)

Kasia

P.S. Dziś z Anią biegałyśmy, pogadałyśmy ćwicząc na siłowni w plenerze a teraz objadamy się zupa pomidorową i nie tylko:-)

Dodano: 25 września 2015 Kategoria: Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , , , , , , 1 Komentarz

Dodaj komentarz




Komentarze

  1. Sylwia W pisze:

    Zupa wygląda smakowicie, mam pytanie czy pomidory miksujemy ze skórką?

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl