Zupa pomidorowa krem
Dziś rozpoczynam nowy cykl Moje gotowanie.
Co dwa tygodnie w piątek (może później uda się częściej) będę opisywała nową dietetyczna potrawę.
Główne zasady mojej kuchni są bardzo proste, ma być:
1.Szybko
2.Smacznie
3.Zdrowo
Dziś podam Wam przepis na przepyszną zupę pomidorową krem.
Jest zdrowa, mało kaloryczna i bardzo smaczna, a co najważniejsze przygotowanie jej zajmuje około 10 minut. Zwykle przygotowuję jej trochę więcej i wekuję w słoiczkach, aby w momentach, gdy mam naprawdę mało czasu mieć już przygotowany posiłek.
Składniki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6-7 średniej wielkości pomidorów
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 100 g śmietany jogurtowej
- natka pietruszki
- kilka liści świeżej bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
- 1 kostka bulionu (dodaje kostkę zdrową własnej produkcji)
- 0,5 litra wody
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie na patelni 2-4 minut
2.Pomidory zblendować, dodać koncentrat pomidorowy, sól i cukier, wodę i kostkę bulionu. Gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
3.Dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę i bazylię.
Ilość soli i cukru można zmniejszyć.
Życzę smacznego:-)
Kasia
P.S. Dziś z Anią biegałyśmy, pogadałyśmy ćwicząc na siłowni w plenerze a teraz objadamy się zupa pomidorową i nie tylko:-)
Dodano: 25 września 2015 Kategoria: Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , jedzenie, nawyki odżywianie zdrowie dieta, odchudzanie, odżywianie, warzywa, zupa pomidorowa 1 Komentarz
Zupa wygląda smakowicie, mam pytanie czy pomidory miksujemy ze skórką?