Fasola w sosie pomidorowym z cebulką
Dziś kolejna potrawa na zimniejsze dni. Ma mnóstwo wartości odżywczych. Podobno kowboje na Dzikim Zachodzie żywili się głównie fasolą i jacy byli sprawni.
Składniki:
- 0,5 l wody
- 250g fasoli białej
- 2 średnie cebule
- 2 małe ząbki czosnku
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
Fasolę wcześniej moczymy. (Na jesieni fasola jest świeża, więc wystarczy kilka godzin. W ziemię zwykle moczę cała noc. ).Cebulę i czosnek siekamy na drobno i dusimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy namoczoną fasolę, koncentrat i przyprawiamy do smaku. Całość dusimy do miękkości. Można dodać trochę ziół prowansalskich.
Smacznego!
Dodano: 23 października 2015 Kategoria: Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , czosnek, energia, fasola, jedzenie, odżywcze, odżywianie, pomidory, pyszne Dodaj komentarz