Hummusowe trio
Bardzo lubię hummus. Dlatego dziś przedstawiam go w aż w trzech odsłonach.
1.Hummus klasyczny.
Trochę inna wersja, nieco bardziej wyrazisty smak niż hummus, który opisywałam wcześniej.
Składniki:
- 100-150-g ciecierzycy
- łyżka pasty tahimi
- łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- łyżka kolendry
- sól
- 2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz
- łyżka oliwy
Ciecierzycę moczymy w wodzie, aż podwoi swoją objętość. Następnie gotujemy ją do miękkości. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę stopniowo dolewając wodę, w której gotowaliśmy ciecierzycę (masa nie powinna być jednak zbyt rzadka).
2.Hummus curry
Do hummusu klasycznego dodajemy:
- łyżeczkę curry
- łyżeczkę kurkumy
- szczyptę cynamonu
- szczyptę cukru
Wszystko dokładnie mieszamy.
3.Hummus paprykowy
Do hummusu klasycznego dodajemy:
- 4 łyżki mielonej papryki słodkiej lub 2 łyżki słodkiej + 2 łyżki ostrej
Wszystko dokładnie mieszamy.
Hummus można jeść sam, z warzywami (maczać w nim np. z pokrojoną w słupki marchewką) a także z chlebem a nawet z plackami ziemniaczanymi.
Dodano: 8 stycznia 2016 Kategoria: Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , hummus curry, hummus paprykowy, hummus tradycyjny Dodaj komentarz