Kasza jaglana z warzywami
Zdecydowanie bardziej lubię delektować się jedzeniem niż gotowaniem. Dlatego przygotowuję tylko takie potrawy, które robi się naprawdę szybko. Przy okazji muszą być jednak smaczne. To moja tajna broń w walce z kilogramami. Uwielbiam delektować się jedzeniem. Dzisiejszy przepis znalazłam w książce promującej jedzenie kaszy jaglanej i maksymalnie go uprościłam.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 brokuła
- 1 cukinia
- 5-7 pomidorków koktajlowych
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- imbir
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- masło klarowane
- sól ( himalajska), pieprz
Kaszę jaglaną gotujemy w następujący sposób. Płuczemy kaszę zimną wodą. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut w proporcji woda:kasza 2:1. Odstawiamy.
Kroimy marchewkę na małe krążki ( 0,5 cm grubości) , następnie dusimy z odrobiną masła i wody na patelni pod przykryciem. Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałeczki cukinię. Następnie po około 2 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek. Brokuł podzielony na drobne różyczki gotujemy w garnku około 4 minuty, a następnie dusimy razem z pozostałymi warzywami. Na końcu dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Doprawiamy oregano, kurkumą, ewentualnie solą i pieprzem. Mieszamy warzywa z kaszą jaglaną . Danie gotowe.
Smacznego:)
Dodano: 4 grudnia 2015 Kategoria: Projekt odchudzanie, Przepisy Tagi: , kasza jaglana, warzywa Dodaj komentarz