Mocne i zdrowe włosy

Za wygląd włosów w dużej mierze odpowiadają wprawdzie geny i zmiana jadłospisu nie sprawi, że cienkie i rzadkie kosmyki nagle, z dania na dzień, staną się bujną czupryną, jednak zdrowa dieta spowoduje, że będą mocniejsze, bardziej lśniące, bardziej odporne na wypadanie.

Dlatego powinnyśmy zwrócić uwagę na to, czy wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi cennych dla naszych włosów mikroelementów, takich jak kwas krzemowy, jod, wapń, siarka, żelazo, witamina D, cynk, kwasy Omega 3, które wzmocnią cebulkę włosów. Dieta na mocne włosy powinna być także bogata w witaminy z grupy B, dzięki którym kosmyki są zdrowsze i wolniej siwieją.

Powszechnie uważa się, że bez trzech z nich, a mianowicie witaminy A, C i E, nie ma mowy o pięknych i pełnych blasku włosach. Ta pierwsza wpływa na prawidłową budowę keratyny, odpowiada za elastyczność i połysk włosów, a jej niedobór może prowadzić do ich przesuszenia, zahamowania wzrostu, a nawet wypadania. Dobrym źródłem witaminy A jest m.in. wątróbka, żółtka jaj, mleko i jego przetwory, tłuste ryby, ale też marchewka, dynia, szpinak, pomidory, brokuły, pestki dyni, morele, czy brzoskwinie. Witamina C wpływa na prawidłowy wzrost włosów, zapobiegając jednocześnie ich łamliwości. W diecie nie powinno więc zabraknąć czarnej porzeczki, natki pietruszki, papryki, pomidorów, kalafiora, bananów, kiwi, ziemniaków, jabłek, brukselki. Natomiast witamina E, nazywana „witaminą młodości” chroni cebulki przed wolnymi rodnikami, odżywia włosy, nawilża je od środka, nadaje im sprężystość. Największe jej ilości występują m.in. w orzechach, pełnoziarnistym pieczywie, migdałach, warzywach strączkowych, brokułach, kukurydzy, soi oraz w oliwie z oliwek, czy oleju rzepakowym. Warto pamiętać, że witaminy A i E, by zostały dobrze przyswojone przez organizm, muszą wchłaniać się w towarzystwie odrobiny tłuszczu. Nie można też oczywiście pominąć roli witamin z grupy B, które wpływają na regenerację, porost włosów, a zarazem zapobiegają nadmiernemu łojotokowi skóry głowy. Jeśli jednak w naszym jadłospisie uwzględnimy wyżej wymienione produkty, to nie będziemy mieć również problemu z niedoborem witamin z grupy B.

Dodano: 9 kwietnia 2015 Kategoria: Dla zdrowia Tagi: , , , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl