Soczewica z cebulką i czosnkiem
Dziś bardzo szybka i zdrowa potrawa o konsystencji zupy.
Składniki:
- 100 g soczewica czerwona
- 200 g wody
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chilli
- tłuszcz do podsmażenia ( najlepiej olej kokosowy )
- sól ( najlepiej himalajska )
Drobno siekamy cebulkę i czosnek. Następnie lekko podsmażamy. Przyprawiamy kurkumą , imbirem i szczyptą chili. Dodajemy soczewicę i wodę a następnie dusimy około 20 minut na małym ogniu aż soczewica zmięknie. Solimy, mieszamy i gotowe.
Smacznego 🙂
Dodano: 23 czerwca 2017 Kategoria: Dla zdrowia, Przepisy Tagi: , soczewica, zdrowa żywność Dodaj komentarz