Bezglutenowe bułeczki
Od jakiegoś czasu jestem na diecie bezglutenowej. Nie wynika to z moich przekonań tylko z faktu , że najprawdopodobniej mam alergię na gluten. Pisałam o tym więcej tutaj. Cały czas poszukuję nowych produktów bezglutenowych, bo jednak od czasu do czasu mam ochotę na pieczywo, a to kupowane w sklepach zupełnie mi nie smakuje. Dlatego postanowiłam upiec sobie smaczne bułeczki (oczywiście bez mąki pszennej itp.) . Nie miałam pojęcia, że tak szybko można przygotować pieczywo. Zajęło mi to może 5 minut.
Poniżej przepis na ekspresowe, bezglutenowe bułeczki.
Skład:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka oliwy
- 100 g gęstego jogurtu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier i sól do smaku
Wykonanie:
Składniki mieszamy, formujemy bułeczki i układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Ładnie wyglądają i są naprawdę pyszne:-)
Dodano: 18 maja 2017 Kategoria: Dla zdrowia, Przepisy Tagi: , bezglutenowe bułeczki, bułeczki z mąki kukurydzianej Dodaj komentarz