Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

Jakiś czas temu we wpisie „Jak zwiększyć swoją odporność jesienią” tutaj pisałam Wam o tym w jaki sposób najlepiej zadbać o swoją florę  jelitową i być zdrowym przez cały okres jesienno-zimowy.

Pisałam wtedy o tym jak ważne jest objadanie się zielonymi liśćmi i codziennie picie zielonego smoothie. Dziś jeszcze więcej na ten temat. Dlaczego warto jeść zielone warzywa takie jak szpinak kapusta, natkę pietruszki czy jarmuż?
  1. Główny powód to fakt, że zielone warzywa działają ochronnie na jelita. Są obfite w przeciwutleniacze, dlatego chronią nas przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek, a także rozwój nowotworów.
  2. Dodatkowo zielone warzywa pomagają zapanować nad głodem i tłumią nadmierny apetyt ( pokazały to badania, w których brały udział kobiety z nadwagą)
  3. Badania pokazują również, że gdy jemy zielone warzywa mamy przyjemny zapach ciała, a także mniejszą ilość zaparć.
  4. Chronią one nas również przed wchłanianiem toksyn z powietrza. Badania pokazują, że przyjmowanie chlorofilu ( w diecie lub w suplementach) eliminuje aż 95% toksyn z powietrza.
  5. Regularne spożywanie zielonych warzyw chroni nas także przed zakażeniami grzybami Candida albicans, które mogą wpływać na problemy trawienne oraz depresję.
  6. Zielone warzywa na przykład kapustę można również stosować zewnętrznie co pomaga zmniejszyć obrzęk i zaczerwienienie
  7. Codzienne „zielone posiłki” mają pozytywny wpływ na leczenie anemii,  ponieważ chlorofil stymuluje wzrost erytrocytów.

Wszystkie zielone warzywa mają bardzo dużo witamin. Poniżej informacje o kilku z nich:

  • brokuł zawiera witaminy A B1 B2 oraz c a także fosfor wapń magnez i żelazo
  • Szpinak jest bogaty w witaminy A C K oraz witaminy z grupy B, a także żelazo i mangan
  • Kapusta można z niej wykonywać okłady na skórę, gdyż przyśpiesza regenerację ran, jest również źródłem witaminy C E a oraz B1 i B2, przyspiesza procesy trawienne i pomaga w leczeniu wrzodów
  • Ogórek pomaga nawodnić organizm oraz oczyścić go z toksyn
  • Szczypiorek zawiera witaminę C i witaminy z grupy B, a także potas, wapń, magnez i karoten
  • Koperek wpływa na pracę układu trawiennego, ma dużo potasu
  • Natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C a także wapnia, magnezu, żelaza i kwasu foliowego.
Codziennie zatem jedzmy zielone warzywa. Na pewno warto.

Dodano: 10 listopada 2017 Kategoria: Dla zdrowia Tagi: , , , , Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl