Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

Jakiś czas temu we wpisie „Jak zwiększyć swoją odporność jesienią” tutaj pisałam Wam o tym w jaki sposób najlepiej zadbać o swoją florę jelitową i być zdrowym przez cały okres jesienno-zimowy.
Pisałam wtedy o tym jak ważne jest objadanie się zielonymi liśćmi i codziennie picie zielonego smoothie. Dziś jeszcze więcej na ten temat. Dlaczego warto jeść zielone warzywa takie jak szpinak kapusta, natkę pietruszki czy jarmuż?
- Główny powód to fakt, że zielone warzywa działają ochronnie na jelita. Są obfite w przeciwutleniacze, dlatego chronią nas przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek, a także rozwój nowotworów.
- Dodatkowo zielone warzywa pomagają zapanować nad głodem i tłumią nadmierny apetyt ( pokazały to badania, w których brały udział kobiety z nadwagą)
- Badania pokazują również, że gdy jemy zielone warzywa mamy przyjemny zapach ciała, a także mniejszą ilość zaparć.
- Chronią one nas również przed wchłanianiem toksyn z powietrza. Badania pokazują, że przyjmowanie chlorofilu ( w diecie lub w suplementach) eliminuje aż 95% toksyn z powietrza.
- Regularne spożywanie zielonych warzyw chroni nas także przed zakażeniami grzybami Candida albicans, które mogą wpływać na problemy trawienne oraz depresję.
- Zielone warzywa na przykład kapustę można również stosować zewnętrznie co pomaga zmniejszyć obrzęk i zaczerwienienie
- Codzienne „zielone posiłki” mają pozytywny wpływ na leczenie anemii, ponieważ chlorofil stymuluje wzrost erytrocytów.
Wszystkie zielone warzywa mają bardzo dużo witamin. Poniżej informacje o kilku z nich:
- brokuł zawiera witaminy A B1 B2 oraz c a także fosfor wapń magnez i żelazo
- Szpinak jest bogaty w witaminy A C K oraz witaminy z grupy B, a także żelazo i mangan
- Kapusta można z niej wykonywać okłady na skórę, gdyż przyśpiesza regenerację ran, jest również źródłem witaminy C E a oraz B1 i B2, przyspiesza procesy trawienne i pomaga w leczeniu wrzodów
- Ogórek pomaga nawodnić organizm oraz oczyścić go z toksyn
- Szczypiorek zawiera witaminę C i witaminy z grupy B, a także potas, wapń, magnez i karoten
- Koperek wpływa na pracę układu trawiennego, ma dużo potasu
- Natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C a także wapnia, magnezu, żelaza i kwasu foliowego.
Codziennie zatem jedzmy zielone warzywa. Na pewno warto.
Dodano: 10 listopada 2017 Kategoria: Dla zdrowia Tagi: , odchudzanie, odżywianie, zdrowie, zielone warzywa Dodaj komentarz