Detoks warzywno-owocowy

Lato to bardzo dobry okres na przeprowadzenie oczyszczania organizmu, ponieważ jest dużo dostępnych zdrowych  i świeżych owoców oraz warzyw. Poza tym, gdy jest ciepło mniej chce się jeść.

Dlatego wspólnie z moją przyjaciółką Anią postanowiliśmy podjąć wyzwanie i pierwszy raz w życiu wypróbować dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej.
Przyznaję było trochę trudno, ale tylko pierwsze 2,5 dnia. Potem już zaczęły pojawiać się same pozytywne rezultaty:-).
Zacznijmy jednak od początku.
W jakim celu stosuje się dietę warzywno-owocową ?
Jej głównym celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i przywrócenie jego równowagi wewnętrznej. Miłym efektem ubocznym diety są zrzucone kilogramy. Jest to pewnego rodzaju post leczniczy, który zakłada spożywanie jedynie określonych warzyw i owoców.
Kuracja ta dostarcza organizmowi olbrzymie ilości witamin i mikroelementów, które aktywizują nasze enzymy. Nie dostarcza natomiast tłuszczu, cholesterolu i białka. Nasz organizm pozbawiony tych substancji budulcowych zaczyna odżywiać się wewnętrznie. Powoduje to, że wszystkie zwyrodniałe tkanki, złogi zbędnych substancji, obrzęki, miażdżyca, kamica zostają usunięte z organizmu.
Niedostateczne odżywianie zewnętrzne sprawia, że organizm przestawia się na odżywianie wewnętrzne. Wydalana jest zbędna woda, usuwane są zbędne komórki i ogniska zapalne oraz tłuszcz i kwas moczowy odłożone w stawach. W ten sposób nasz organizm leczy się sam.
Podczas kuracji warzywno-owocowej na pierwszym etapie następuje oczyszczenie organizmu ze złogów i toksyn. Nasz organizm wraca do równowagi, czyli do zdrowia. Warzywa i owoce są źródłem witamin, mikroelementów i substancji bioaktywnych. Dzięki temu uzupełniają nasze wszelkie niedobory, a ich oddziaływanie alkalizujące wpływa korzystnie na wbudowanie wapnia do kości.
Jakie konkretne korzyści zdrowotne daje kuracja warzywno-owocowa?
  • stabilizuje ciśnienie krwi
  • normalizuje poziom cukru
  • rozpuszcza zakrzepy, prowadzi do cofania się blaszek miażdżycowych
  • hamuje wytwarzanie wolnych rodników odpowiedzialnych za choroby cywilizacyjne
  • usprawnia wydalanie z organizmu wszelkich toksyn
  • odblokowuje układ immunologiczny zwiększając tym samym odporność organizmu
  • sprzyja odmładzaniu i długowieczności
  • oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki
  • sprawia, że chudniemy
  • przywraca harmonię ciała i ducha

 

Dla kogo jest wskazana:

przede wszystkim dla osób zdrowych a także cierpiących na takie choroby jak:

  • alergia
  • astma
  • choroby zwyrodnieniowe stawów
  • kamica nerkowa
  • łuszczyca
  • nadciśnienie
  • miażdżyca
  • nadwaga
  • otyłość
  • częste infekcje
  • zespół jelita nadwrażliwego
  • paradontoza
  • przewlekłe zapalenie wątroby
  • zapalenie stawów
  • skaza moczanowa
  • stłuszczenie wątroby
  • wysoki cholesterol
  • zaparcia
  • zgaga

Kto nie powinien stosować kuracji warzywno-owocowej ?

Osoby :

  • z cukrzycą na insulinie
  • z czynną gruźlicą
  • z depresją
  • dzieci przed okresem dojrzewania
  • cierpiące na nadczynność tarczycy
  • cierpiące na niedoczynność nadnerczy
  • w okres ciąży i karmienia
  • będące w stanie po przeszczepie narządów
  • z wyniszczonymi organizmami ( nowotwory i gruźlica )
  • z zaawansowaną niewydolnością serca, nerek lub wątroby
Jakie są zasady żywienia w trakcie kuracji ?
Zasady są bardzo proste. Można jeść warzywa i owoce ubogie w energię, które zawierają śladowe ilości białka, tłuszczy i węglowodanów.
  • Warzywa : marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, wszelkie kapusty, brokuły, kalafior, czosnek, ogórki, zwłaszcza kiszone, sałata, pomidory, dynia, papryka, rzepa, brukiew, kapusta kiszona.
  • Owoce: jabłka, grejpfruty, cytryny, śladowe ilości owoców słodkich takich jak truskawki i pomarańcze
  • Do picia: woda niegazowana bogata w minerały na przykład z Muszyny, herbaty owocowe i ziołowe, soki rozcieńczone wodą.
  • Eliminujemy przede wszystkim mięso, nabiał, białą mąkę i cukier.  W czasie diety nie można spożywać mięsa, chleba, mleka, tłuszczu, ziemniaków, zbóż, słodyczy, roślin strączkowych ani słodkich owoców. Uruchamiają one odżywianie zewnętrzne, przerywają mechanizmy samoczyszczące i wyzwalają głód i słabość.
  • W czasie diety nie wolno pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu ani palić papierosów!!!
Warzywa i owoce można spożywać w postaci: owoców, soków z warzyw i owoców, surówek warzywnych,warzyw kiszonych, warzyw gotowanych, duszonych, zup gotowanych,  wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych.
Ilość spożywanych warzyw jest dowolna.
Kolejność spożywania potraw też jest dowolna. Zaleca się jednak  rozpocząć dzień od wypicia soku warzywnego. Pić należy go małymi łykami, ponieważ sok już w jamie ustnej wchłania się do organizmu.
Główne zasady które ułatwią pracę układowi trawiennemu to:
  • owoce i warzywa surowe jemy przed gotowanymi
  • owoce najlepiej między posiłkami
  • nie należy popijać zaraz po posiłku
Co się dzieje w organizmie i jak to przetrwać ?
Najtrudniejszy okres to pierwsze kilka dni wtedy organizm przedstawia się na proces odżywiania wewnętrznego i możemy odczuwać:
  • ból głowy
  • głód
  • może wystąpić biegunka
  • ociężałość
  • osłabienie

Jednak te objawy wywołują uwalniające się do krwi toksyny. Jeśli przetrwa się kurację to po 2,3 dniach powinny ustąpić. Po oczyszczaniu jelit (wypróżnieniu) następuje poprawa samopoczucia.

Pierwsze oznaki poprawy to:

  • lepszy sen
  • pogodniejszy nastrój
  • niespotykana dotąd chęć do pracy
  • większa tolerancja wysiłku
  • zmniejszają się bóle wieńcowe, stawowe, chromanie a stopy stają się cieplejsze
  • może pojawić się wielomocz i samoistne cofanie się obrzęków
  • mocz zawiera duże ilości soli mineralnych i piasku, dlatego jest jest mętny
  • mocz, pot, oddech mogą mieć przykry zapach
  • toksyny opuszczają organizm każdą możliwą drogą nawet przez spojówki, które często ulegają one przekrwieniu
  • przestajemy odczuwać głód, co jest spowodowane między innymi eliminowaniu kwasów tłuszczowych przez ściany powodu przewodu pokarmowego
 W jak przetrwać?
  • w razie biegunki cierpliwie odczekać mija samoistnie na 2,3 dzień, można pić soki lub marchwiankę (gotowana zmiksowana marchew, lekko posolona )
  • w razie nietolerancji surówek zaleca się pić sok z marchwi, herbatki owocowe, ziołowe, przez kilka dni robić lewatywy
  • może wystąpić gorączka lub stan podgorączkowy, minie samoistnie
  • bóle stawów mogą wystąpić po dwóch tygodniach, ból mija samoistnie w razie silnych bólów można przyjąć lek przeciwbólowy
  • zatoki samoistnie opróżniają się po kilku dniach diety
  • mogą wystąpić różne objawy kryzysów ozdrowieńczych w zależności od rodzaju wcześniej przebytych chorób, również miną samoistnie

W czasie diety bardzo ważne jest:

  • wypróżnianie
  • aktywność fizyczna, szczególnie na świeżym powietrzu, ponieważ korzystnie wpływa na przemianę materii
  • pozytywne myślenie – w trakcie kuracji powinno pojawić się lepsze samopoczucie i  przypływ sił witalnych.
Moje doświadczenia z dietą owocowo-warzywną
Jestem na diecie 4 dzień.
Ciężko było przetrwać mi pierwsze 2 dni, ponieważ bolała mnie głowa, byłam przemęczona i ciągle chciało mi się spać. Pierwsze 2 dni też słabo spałam w nocy.  Jeszcze na 3 dzień do południa byłam bardzo przemęczona i senna.
Dziś jest mój 4 dzień i zgodnie z tym co napisano mój poziom energii jest na prawdę wysoki. Stosuję się do wszystkich zasad diety, jednak przyznaję jem dużo. Pilnuję się, aby jeść co 3 godziny, bo zdaję sobie sprawę, że w moim przypadku głód oznacza migrenowy ból głowy. W przerwach między jedzeniem piję wodę z imbirem i cytryną. Zauważyłam, że mimo, iż jest lato dobrze robią mi ciepłe herbatki.
Jeżeli chodzi o czas stosowania diety to może być różny w zależności od indywidualnych potrzeb. Może to być:
  • jeden posiłek w ciągu dnia  jednorazowo lub regularnie np. kolacja
  • kuracja jednodniowa prowadzona regularnie na przykład raz w tygodniu lub raz w miesiącu przykładowo gdy czujemy, że zbliża się przeziębienie lub w jego trakcie
  • kilkudniowa w celach poprawy stanu zdrowia
  • a także prowadzona przez kilka tygodni. Turnusy wczasów z dietą warzywną-owocowo trwają zwykle trwają około dwóch.

Ja nie wiem ile będę stosować tą dietę.  Chciałabym 2 tygodnie, ale jeżeli mi się nie uda to i tak będę zadowolona z każdego dnia. Bo każdy dzień to poprawa  zdrowia.

Na zdjęciu widzicie mój dzisiejszy obiadek, przyznacie, że dość obfity.

  • zupa z cukinii (zrobiłam ją na 2 dni )
  • kapustka gotowana z koperkiem (również jem przez 2 dni )
  • buraczki tarte (kupiłam już starte)
  • szparagi
  • oraz sosik pomidorowy (zmiksowane warzywa i sos pomidorowy, który robiłam przy okazji przygotowania spaghetti dla rodziny)

Detoks polecam zdecydowanie:-)

Kasia

P.S. Moja waga pokazała 1,5 kg mniej, to taki przyjemny efekt uboczny:-)

Dodano: 29 czerwca 2017 Kategoria: Dla zdrowia, Motywacja, Projekt odchudzanie Tagi: , , 2 komentarze

Dodaj komentarz




Komentarze

  1. Kasia napisał(a):

    taka dieta to sporo wyrzeczeń, jakoś nie potrafię się zmotywować. Za to przyzwyczaiłam się do picia białej i zielonej herbaty- też działają oczyszczająco, a można je pić codziennie i fajnie smakują. Zresztą teekanne mnie jeszcze nigdy nie zawiodła 😉

UE Innowacyjna Gospodarka
UE

DOTACJE NA INNOWACJE - INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

© 2014 wpogonizazdrowiem.pl

Tworzenie stron www Veden.pl